Eğitim ücretinin iadesi yüz yüze eğitime ara verilmesiyle beraber gündeme gelen konulardan biridir. Özel okul ücretlerini ödeyen veliler, ücret iadesi almak için hukuki yollara başvurabilir. Özel okullarda uzaktan eğitimin hukuki karşılığı ücret iadesi olmaktadır. Pandemi nedeniyle okulların kapanması, yemek ve servis gibi ihtiyaçların da içeride kalması belirtilen ücretlerin iadesine neden olur.
Hukuki kapsamda ücretin 1/3’ünden tüketici sorumludur. Çocukların uzaktan eğitim ile beraber pek çok hizmetten yoksun kalması bu duruma neden olmaktadır. Örgün öğretim yapılamadığı süre boyunca eğitim ücretinin 2/3’ünden eğitim kurumu, 1/3’ünden de tüketici sorumludur. MEB özel okul ücret iadesi kapsamında çeşitli çalışmalar da yürütülmeye devam etmektedir.
Velilerin Ücret İadesi Talebi Hakkı Var Mıdır?
Eğitim ücretinin iadesi MEB tarafından geliştirilen EBA sistemi sayesinde yerinde bir taleptir. Özel okullardan ücret iadesi alabilmek mümkündür. Ancak bunun için hukuki destek almak gerekir. MEB mevzuatı kapsamında kanuni bir dayanağı bulunmamaktadır ancak veliler ve eğitim kurumu arasında geçen sözleşmeye göre “örgün eğitim” gerçekleşmediği için velilerin ücret iadesinde bulunması yasal bir gerekliliktir.
Pandemi nedeniyle özel okul ücret iadesi;
- Servis
- Yemek
- Etüt
- Kıyafet
- Yatakhane
- Kitap, kırtasiye
Ücret iadesi yukarıdaki ihtiyaçları da kapsamaktadır. Okul tarafından verilen tüm hizmetler eğitim hizmeti kapsamına girmektedir. Bu kapsamda verilen tüm hizmetlerin ücretleri eğer peşin ödendiyse veliye iade edilmelidir.
Eğitim Ücreti İadesi Dilekçesi
Ücret iadesi kapsamında velinin ilk olarak dilekçe yazması gerekmektedir. Özel okul ücret iadesi dilekçe örneği hukuk büroları yardımıyla elde edilebilir. Ayrıca dilekçe hazırlama konusunda da hukuksal destek alınabilir. Dilekçede yazılması gerekenler şu şekildedir;
- Eğitim ücretinin iadesi hangi okul tarafından yapılacaksa onun adı başlığı
- Tarih
- Ad-soyad
- T.C kimlik numarası
- Başvuru yapılan eğitim/ kurs ya da sınav adı
- Ücret iadesini isteme gerekçesi
- Ücret iadesinin kişi tarafına gerçekleşebilmesi için IBAN numarası
Yukarıdaki maddeler, ücret iadesi için oluşturulacak dilekçelerde bulunmalıdır. Dilekçe ile beraber iade isteyen kişiye ait bir kimlik fotokopisi de gerekebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığının “Devlet Harcama Belgeleri Yönetmenliği ilgili maddeleri” gereği dilekçenin ıslak imzalı olması gerekmektedir. Fax ya da e-posta ile gönderilen evraklar işleme alınmaz. Tüketici Hakem Heyeti özel okul ücret iadesi dilekçe örneği dikkate alınabilir.
Hakem Heyeti Kararı
Hakem heyeti kararına göre uzaktan eğitim başka bir sözleşme konusudur. Sözleşmenin tarafı olan tüketiciye uzaktan eğitim için gerekli olan araç-gereçler sağlanmadığı için aynı verim alınmamaktadır. Tüm bu nedenler neticesinde 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu ve ilgili yönetmenlik gereğince eğitim ücretinin iadesi yapılmalıdır.
Okul Ücretleri kurumdan kuruma değiştiği için 10 bin 390 Tl’ye kadar hakem heyeti, 10 bin 390 Tl ve sonrasına ise Tüketici mahkemeleri bakmaktadır. Kişi tüketici mahkemelerine giderek alması gereken bedelin iadesini talep edebilir. Kişi kendi ya da avukatı ile beraber e-devlet, ya da TÜBİS üzerinden başvuruda bulunabilir. Korona Virüs ile özel okul ücret iadesi almak isteyen kişiler hukuk büromuz ile iletişime geçebilir. Konu ile alakalı tüketici hakları avukatımızdan destek alabilir.