Ceyhun Atıf Kansu Cad. 1263.Sok 1/6, 06520
Balgat-Çankaya / Ankara TÜRKİYE
Sorununuz ile ilgili mesajınızı bize iltebilirsiniz.
Çalışma saatlerimizde sizlerle tanışmaktan mutluluk duyarız. Lütfen randevu alınız.
Ceyhun Atıf Kansu Cad. 1263.Sok 1/6, 06520
Balgat-Çankaya / Ankara TÜRKİYE
Sorununuz ile ilgili mesajınızı bize iltebilirsiniz.
Çalışma saatlerimizde sizlerle tanışmaktan mutluluk duyarız. Lütfen randevu alınız.
Ekonomik alandaki faaliyetlerin düzenlenmesini sağlayan, şirketlere ilişkin bütün hukuksal süreçleri belirlemekte olan hukuk dalına şirketler hukuku adı verilmektedir. Adından da anlaşılabildiği üzere şirketlere ve ticari hayata ilişkin hükümler içermektedir. Şirketler ticari hayat ve ekonomi bakımından oldukça önemli bir konumda bulunmakta olup hukuksal temellerin oluşturulması ve hükümlerinin öngörülmesi gerekmektedir. Şirketler hukukuna ilişkin hükümler genel itibariyle Türk Ticaret Kanunu’nda ayrıntılarıyla düzenlenmiştir. Bu anlamda, güncel ve detaylı bilgiler gerektirmesi açısından şirketler hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda bir avukattan destek alınması yararlı olmaktadır.
Ticaret hukukunun en önemli dallarından birisini şirketler hukuku oluşturmaktadır. Yaşamın her alanını etkileyen ekonomik hayattaki faaliyetlerin daha sağlıklı ve hakkaniyete uygun şekilde sürdürülmesi adına şirketler hukuku, çeşitli kuralları içermektedir. Bununla birlikte; şirketler arasında rekabeti düzenlemekte, usulsüzlükleri engellemeyi ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Şirketin faaliyetleri bağlamında oluşan hukuki anlaşmazlıklar hem şirketi oluşturan bireyleri hem de ülke ekonomisini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla şirketler hukuku, hem ülke ekonomisinin hem de şirketi oluşturan bireylerin hak kayıplarının önlenmesi adına oldukça önem arz eden bir hukuk dalıdır.
Ticaret hukukunun en kapsamlı alt dallarından biri olan şirketler hukuku da bünyesinde pek çok alanı kapsamaktadır. Çek, poliçe, bono gibi kıymetli evraklar, söz konusu alanların başında gelmektedir. Kıymetli evraklar, ticari yaşamın çok daha hızlı ve basit şeklide işlemesine olanak tanımaktadır. Bu anlamda, söz konusu evrakların kullanılması, düzenlenmesi veya tedavülden kaldırılması gibi kurallar şirketler hukukunun kapsamında ele alınmaktadır.
Türk hukuk sisteminde bulunan şirket türlerinin çoğunluğu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nca ayrıntılı bir şekilde düzenlenen şirket türlerinin hepsi tüzel kişiliğe sahiptir. Türk Ticaret Kanunu’nun öngördüğü şirket türlerine uymayan şirketler ise Borçlar Kanunu kapsamındaki adi şirket hükümlerine girmektedir. Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş olan şirket türleri:
Bu anlamda, Türk Ticaret Kanunu bağlamında düzenlenen ve ilgili diğer kanunlarca öngörülen kurallar ve konular; şirketler hukukunun ilgilendiği alanlardır.
Tazminat Hukuku Haksız fiil sebebiyle ya da farklı herhangi bir sebepten kaynaklı tazminat anlaşmazlıklarını konu alan hukuk dalı tazminat hukukudur. Tazminat hukuku
Gayrimenkul Hukuku Bireyler ya da kurumlar arasındaki arsa, arazi, daire, ev, apartman gibi taşınmazlara ilişkin mevzuat hükümlerini kapsayan hukuk dalı gayrimenkul hukuku